Ako vam je potrebna medicinska oprema ili pomagala, važno je znati da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nudi mogućnost pokrivanja troškova kroz tzv. HZZO doznake. Ovaj proces može biti složen, ali uz ispravno vođenje koraka, lako ćete ostvariti pravo na potrebna medicinska pomagala. U ovom vodiču ćemo detaljno objasniti kako možete ostvariti to pravo, uz jednostavne upute korak po korak.

HZZO doznake su odobrenja koja omogućuju pacijentima dobivanje medicinske opreme i pomagala na teret zdravstvenog osiguranja. Ova oprema uključuje različita medicinska pomagala koje možete pronaći u našoj ponudi proizvoda.

OxyMar d.o.o. ugovorni je partner HZZO-a i kao takvi, osiguravamo vam pristup medicinskim pomagalima uz pokriće osiguranja, bez dodatnih komplikacija. Samim time vam olakšavamo pristup najkvalitetnijim proizvodima za razne zdravstvene potrebe.

 

  • 1. KorakPosjetite svog liječnika

    Prvi korak za dobivanje HZZO doznake je posjet obiteljskom liječniku ili specijalistu koji vas vodi zbog zdravstvenih problema. Liječnik će procijeniti vašu potrebu za određenom medicinskom opremom ili pomagalom te će vam izdati odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.
  • 2. korakSpecijalistički pregled (ako je potrebno)

    Za neka medicinska pomagala, primjerice ortopedska pomagala ili invalidska kolica, može biti potrebno da vas specijalist dodatno pregleda. Specijalist (ortoped, fizioterapeut, logoped, i sl.) će potvrditi vašu potrebu za specifičnim pomagalo te će izdati nalaz i mišljenje koje će biti osnova za izdavanje doznake.
  • 3. KorakPopunjavanje HZZO zahtjeva

    Nakon što ste dobili potrebnu medicinsku dokumentaciju od liječnika ili specijalista, sljedeći korak je popunjavanje HZZO obrasca. Liječnik koji vam je izdao preporuku popunit će zahtjev za doznakom te će ga unijeti u HZZO sustav. Ovaj zahtjev će sadržavati podatke o vrsti medicinskog pomagala koje vam je potrebno, uz odgovarajuću medicinsku dijagnozu.
  • 4. KorakPredaja dokumentacije HZZO-u

    Nakon što je vaš liječnik unio zahtjev u sustav, HZZO će provesti reviziju i provjeru dokumentacije. U većini slučajeva, odgovor se dobiva kroz nekoliko dana, ali ako je potrebna dodatna dokumentacija ili pojašnjenje, može doći do malog kašnjenja.
  • 5. korakPreuzimanje doznake

    Kada HZZO odobri vaš zahtjev, dobit ćete doznaku kojom ostvarujete pravo na besplatno ili djelomično subvencionirano dobivanje medicinske opreme. Ova doznaka se koristi kod dobavljača medicinske opreme koji su ugovoreni s HZZO-om.
  • 6. KorakOdabir OxyMara

    Sljedeći korak je odabir dobavljača medicinskih pomagala. HZZO surađuje s brojnim ugovornim dobavljačima diljem Hrvatske, što vam omogućuje izbor između različitih opcija. S obzirom da su gotovo svi naši proizvodi uvršteni na HZZO listu, odabirom OxyMara birate sigurnog i pouzdanog partnera. Ključno je da dobavljač ima sklopljen ugovor s HZZO-om kako bi vaša doznaka bila prihvaćena, a vi dobili odgovarajuće medicinsko pomagalo bez dodatnih komplikacija.
  • Korak 7.Preuzimanje medicinskog pomagala

    Nakon što ste odabrali OxyMar, predajte nam doznaku i medicinsku dokumentaciju, a mi vam zatim izdajemo potrebno pomagalo. U nekim slučajevima, medicinska oprema može biti odmah dostupna, dok za specifične narudžbe može trebati nekoliko dana do isporuke.

Ostvarivanje prava na HZZO doznake za medicinsku opremu i pomagala može zvučati komplicirano, ali uz ovaj vodič proces će biti puno jednostavniji. Ključ je pravovremeno prikupljanje potrebne dokumentacije i konzultiranje s liječnicima koji će vas voditi kroz postupak. S pravilno popunjenim zahtjevom i podrškom HZZO-a, možete brzo dobiti potrebnu opremu kako biste poboljšali kvalitetu života i ubrzali oporavak.

Uz stručno vođenje i brigu o detaljima, vaše pravo na medicinska pomagala bit će ostvareno bez stresa i komplikacija, a ukoliko imate pitanja - naša vrata su vam uvijek otvorena. Slobodno nam pošaljite upit, kontaktirajte nas telefonom ili jednostavno ispunite obrazac u nastavku.